< >

Az ötéves évforduló

Évfordulók 2012. 05. 12. 82,30 (-15,20 kg)
5 év fogyási grafikonja
5 év fogyási grafikonja

2007. május 12: az első bejegyzés dátuma a blogban. A fogyókúrát, amiről ez a blog szól, pár nappal később, május 17-én kezdtem el. Lehetne ezen a napon is évfordulót tartani, ahogy éveken keresztül tettem. Most, öt év után, viszont úgy gondolom: inkább a blogírás kezdete az, amit okom van megünnepelni.

Ha nincs a blog, nagyon valószínű, hogy akkori fogyókúrám is csak egy rövid epizód lett volna a korábbiak végtelen sorában. Talán folytatása sem lett volna. Egyértelműen a blog az, aminek köszönhetően eddig eljutottam. Ha az ember ír valamiről, akkor foglalkozik vele, dokumentálja az eredményeket, vissza tud keresni dolgokat, le tud vonni következtetéseket. Olyanokat, amiket egyébként észre sem vett volna. Ezen kívül volt még a tudat, hogy mások is olvassák, ami engem arra ösztönzött, hogy kitartsak. Bármennyire is nehéz volt sokszor.

Ez a blog haszna.

Hová jutottam öt év alatt? Mert akárhogy is nézzük, ez a -15 kiló nem valami sok. Persze, ahogy a képen is látszik, volt már közben olyan időszak, amikor sokkal közelebb voltam a célhoz. Sajnos, arra még nem találtam megoldást, hogy a stagnálásokat, visszahízásokat kivédjem, ezért haladok ennyire lassan.

Mondhatnám azt is, hogy én már abban a korban vagyok, amiről a reklámok azt sugallják, hogy lehetetlen lefogyni. Tehát önmagában már az is csoda, ha egyáltalán fogyok valamit. Mindenesetre tényleg sokkal nehezebb, mint fiatalabb koromban. Nem tudok koplalni, nem tudok intenzíven mozogni következmények nélkül.

Ennek ellenére eredményesnek tartom ezt az öt évet. A grafikon egyértelműen mutatja: nem szükségszerű a jojó hatás. Korábban az én fogyókúráim is ezzel végződtek: mindig többre híztam vissza, mint amennyiről indultam. Nem véletlenül jutottam el 20 éves korom 62 kilójáról 97,5-ig. Tehát lehet másképp is. Igaz, hogy a fogyási szakaszokat visszahízás követte, de az értékek láthatóan egyre alacsonyabbak.

Az öt év legnagyobb eredményei:

  • Van egy étrendem, ami hosszú távon tartható, azokon a napokon, mikor 100%-ig betartom, éhezés nélkül tudok fogyni. Bár sok olyan alkalom adódik (hétvégék, vendégségek, utazás), mikor eltérek tőle, de utána folytatom, mintha semmi nem történt volna.  
  • Tisztán látom, mi a cél: részmegoldások helyett a végleges súlyomra kell lefogynom
  • El tudtam fogadni, hogy ezt az étrendet talán soha nem hagyhatom abba, de belátható időn belül semmiképp.
Most éppen egy nagy adag eperfagyit eszegetve írok. Mégis biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb megközelítem és megtartom a tervezett 65,5 kilót. Már csak az a kérdés, mikor lesz ez?    
< >