< >

Veszélyes időszak

Tanácsok 2009. 10. 06. 86,15 (-11,35 kg)
Egy 97 kilós kép 2004 decemberből
Egy 97 kilós kép 2004 decemberből

Fogyókúrázni egyáltalán nem kellemes dolog. Kellő ok nélkül nem is megy.

Míg fiatal vagy, van rá indokod: jobban akarsz kinézni. Ettől van erőd minden tavasszal menetrendszerűen nekifogni, hogy nyár elejére leadd a betervezett kilókat. Ősszel aztán visszahízod, és a következő évben kezded újra. Egyre drasztikusabb módszerekkel, mert a súly is egyre több, amitől nyárra meg akarsz szabadulni.

Aztán egyszer csak eljön az idő, mikor „levegővé” változol. Jönnek szembe az utcán a férfiak, és úgy néznek át rajtad, mintha nem is léteznél. Otthon is egyre inkább azt érzed, hogy a berendezés része vagy, bútordarab vagy háztartási gép. Egyre kevésbé tartod fontosnak, hogy nézel ki. Viszont még nem különösebben teher a súlyod, tudsz mozogni, gyalogolni, nem fáj semmid, a laborleleteiddel sincs probléma. Elvben persze tudod, hogy le kellene fogynod, mert a túlsúly árt az egészségednek. A probléma az, hogy nincs meg rá igazán az okod: a külsőd már nem motivál eléggé, de még nem is érzed magad rosszul a bőrödben. Ettől annyira veszélyes ez az időszak. Elkezded tologatni a kezdés időpontját, mert egyszerűen nincs hozzá kedved. Kimarad az első tavasz, amikor nem fogsz hozzá, majd a következő... Nálam kisebb megszakítással nyolc év telt el így.

A kilók persze a háttérben szorgalmasan dolgoznak… Egyszer aztán észreveszed, hogy lassan nincs egy testrészed sem, ami ne fájna. Nehezedre esik minden mozgás, alig bírsz felkelni a fotelből, vagy felmenni a lépcsőn, nem jársz tornára, kimaradsz családi, baráti programokból, mert nem tudsz lépést tartani másokkal. A laborleleteden pedig nem győzöd számolni a + jeleket…

Hirtelen újra lesz okod a fogyásra, mert rájössz, hogy most már tényleg az egészséged a tét. Viszont ami jó hír: már nem hajt annyira az idő, mint korábban. Teljesen mindegy, hogy nyárra vagy őszre fogysz le, ebben az évben vagy a következőben. Így választhatsz a lassúbb ütemű fogyókúrák közül, és legalább esélyed lesz arra, hogy tartósan lefogyj. Csak kezdd el.
< >