< >

Jó cél és jó eszköz

Tanácsok 2010. 02. 27. 79,15 (-18,35 kg)

Ha az ember szeretne fogyni, milyen célt tűzzön ki maga elé? Mi lehet a jó cél? Az, ahogy általában a fogyókúrás elhatározások szólnak: végigcsinálok egy 90 napos, vagy egy 3 hetes akupunktúrás, vagy bármilyen más fogyókúrát, vagy lefogyok nyárig x kilót? Úgy gondolom, nem.

Mióta – most először - azt tűztem ki célul, hogy lefogyok a végleges, normál testsúlyomra, és kitaláltam hozzá egy viszonylag könnyen betartható fogyókúrát, nagy tehertől szabadultam meg. A valóságban is, de legalább ennyire átvitt értelemben.

Miért jó ez a kezdetben szinte elérhetetlennek tűnő cél, és mit nyerhetek azzal, ha elérem az ennek megfelelő 65 kilót?

  • A fogyókúra szempontjából mindenképpen előnyös. Nem kell foglalkoznom állandóan olyan kérdésekkel, hogy mennyit fogyjak le, mikor kezdjem el a fogyókúrát, mikor hagyjam abba, melyik módszert válasszam, és főleg hogyan bírjam ki. Adott az elérendő konkrét súly, és ha egyszer sikerül elérnem, már csak arra kell koncentrálnom, hogy kitaláljak egy olyan étrendet, amivel meg tudom tartani. Mióta ez eldőlt bennem, türelmesebb lettem, és több energiám marad másra.
  • A BMI 25 érték nyilván nem véletlenül választóvonal a normál testsúly és a túlsúlyos, betegségre hajlamosító  állapot között. Ez már önmagában is elég indok lenne ahhoz, hogy legalább ezt a felső határt elérjem. A tervezett 65 kiló kevéssel ez alatt van.
  • Előnyösebb külsővel élhetek, ami kortól függetlenül lényeges szempont. Nem leszek mások megjegyzéseinek örökös céltáblája.
  • Végre öröm lehet a mozgás. Már most kezd az lenni, pedig még 14 kiló hátra van.
  • Könnyebb lesz az öltözködés. Nem kell idegesítenem magam az üzletekben, hogy ami tetszik, csak kis méretben van (ha vannak is nagyobb méretek, először azok fogynak el), és nem kell beérnem a kövéreknek való egyhangú választékkal sem. A szekrényem nem lesz végre a kifogyott/kihízott ruhák raktára, és csak az lesz benne, ami tényleg jó rám.
  • Az anyagi vonzata sem közömbös a dolognak. Ha valaki lefogy, kevesebbet eszik, nem költ étrendkiegészítőkre, fogyókúrás gyógyszerekre, italporokra, akupunktúrára, egyéb lefogyasztó módszerekre. A folyamatosan változó súly az öltözködés szempontjából is hatalmas pénzkidobás.

Miből gondolom, hogy meg tudom tartani az alacsonyabb súlyt – ha elérem persze?

  • Először is bízom abban, hogy ha képes leszek lefogyni közel 33 kilót, akkor egy olyan étrendet is ki fogok majd találni, amivel, ha kisebb ingadozásokkal is, de szinten tudom tartani a súlyomat.
  • A másik egy tapasztalat. Volt olyan, évekig tartó időszak - többször is -, hogy szinte meg sem mozdult a súlyom, 91 kiló körül stagnált. Anélkül, hogy különösebben foglalkoztam volna vele. Ilyenkor mindig arra gondoltam, hogy  ha a normál súlyomon állnék, talán ugyanígy megmaradna az is.
  • Végül azt remélem, a mozgás is segíthet majd. Normál súllyal az ember többet tud mozogni, ami önmagában is megkönnyítheti a súly megtartását.
De ha mégsem maradna meg, fogyókúrázni ugyanúgy bármikor nekiállhatok, mint egy magasabb súly esetén.
< >