< >

Gyógytorna tapasztalat

Mozgás 2023. 06. 07. 73,45 (-24.05 kg)

Fogyókúrás életmódom évei alatt sok tapasztalatot szereztem. Ilyen például az is: hogyan tudom rávenni magam, hogy szinte minden nap csináljam a gyógytornát?

A térdfájásom miatt 2012 tavaszán kezdtem el gyógytornára járni, és kisebb kihagyásokkal járok azóta is. Nem igazán éreztem javulást, a helyzet lassan, fokozatosan romlott. Nem adtam fel, mindig kerestem az új lehetőségeket, hátha lesz valaki, aki megoldást talál. Hát, ez sajnos még nem jött össze, pedig a 11 év alatt összesen 8 gyógytornásznál jártam.

Az első próbálkozásom egy csoportos gyógytorna volt, hetente egyszer, viszonylag kellemes, kevésbé erősítő, inkább átmozgató gyakorlatokkal. Leginkább  ehhez volt hasonló: http://fogyokura-blog.hu/dupla-haszon

Az elején ez sem ment könnyen, de aztán belejöttem.

A heti egy alkalom túl gyakori volt, ritkán jutott eszembe, hogy ezen kívül még otthon is tornázzak. Főleg úgy, hogy emellett még egyéni gyógytornára is elkezdtem járni. Később a csoportos tornát abbahagytam, maradt az egyéni, változóan, 1-2-3 hetente. Minél ritkábban jártam, annál inkább rászántam magam, hogy lehetőleg otthon is csináljam a gyógytornász által javasolt erősítő gyakorlatokat. De csak azokat.

A Covid alatt és utána egy évig kihagytam a gyógytornát, éreztem is, hogy romlik a térdem. Ezért újrakezdtem, és nagy meglepetésként ért az új szokás, a havi egy alkalom. Nem is értettem, mi ebben a jó, mitől lesz ez hatékony? Hamar rájöttem: ez már annyira ritka, hogy rákényszerít az otthoni gyakorlásra. Egy darabig ment is ez így, havonta egyszer megkaptam az új gyakorlatokat, és ezeket otthon, heti 2-4 alkalommal végigcsináltam. Őszintén szólva semmi kedvem nem volt hozzájuk.

Közben pedig teljesen leálltam a korábbi, más jellegű, még a csoportos tornán betanult, kellemes gyakorlatokkal. Hiányoztak, és ez adta az ötletet: mi lenne, ha ez az örömet adó, jóleső mozgás lenne az otthoni tornám alapja, és ezt egészíteném ki a gyógytornász által adott, éppen aktuális, idegesítő gyakorlatokkal?

Kipróbáltam, és nagyon bejött. Ráálltam a szinte napi gyakoriságú tornára, ami kifejezetten hiányzik, ha valami közbejön, és ki kell hagynom. Megkérdeztem a gyógytornászt is, mi a véleménye, nem romlik-e le ettől az erősítő torna hatékonysága, de azt mondta, ha ez az ára, hogy gyakrabban tornázzam otthon, akkor mindenképp javasolja.

Nagy kár, hogy nem előbb jutott eszembe.   

< >