< >

Túrós, krumplis, magos stangli

Sós stangli 2010. 05. 30.

Mióta kevesebb élesztős dolgot eszem, kidolgoztam egy újabb stangli receptet is. Ez legalább annyira népszerű otthon, mint a másik, és kevesebb benne a kalória + a szénhidrát is.

Amiből kiindultam, az a klasszikus 25 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 25 dkg margarin, 25 dkg sajt recept. Amit változtattam:

  • a liszt fele fehér liszt, a többi teljes kiőrlésű rozsliszt illetve zabpehely,
  • a sajt helyett zsírszegény túró,
  • a margarin is kevesebb (csak 130 g illetve 30 g olíva olaj),
  • teszek bele magokat is. 

 

Kcal/szénhidrát 100 g termékbenKcalszénhidrát
125 g rétesliszt 375/76,3468,7595,4
85 g teljes kiőrlésű rozsliszt325/66276,2556,1
40 g zabpehely386/64,3154,425,72

250 g krumpli

94/2023550
130 g Ráma margarin737/0,2958,10,26
30 g olívaolaj825/-247,5-
250 g zsírszegény tehéntúró108/3,82709,5
20 g napraforgómag590/17,41183,48
20 g lenmag377/-75,4-
1 tojás sárgája (a tetejére)  580,1
17 g só   
3 g köménymag +őrölt kömény   
Összesen:  2861,4240,56

A krumplit héjában megfőzöm. Amíg fő, ki lehet mérni a többi hozzávalót. Ha a krumpli már puha, meghámozom, kimérem és összetöröm. Összekeverem az egészet, jól kidolgozom. Utána egy órát pihentetem. 6-7 mm vastagra szoktam kinyújtani, mert akkor egyszerre belefér egy tepsibe. A tetejét késsel átlósan bevagdosom. Nagyjából 2 cm széles, 5 cm hosszú darabokra vágom fel (egy-egy ilyet szoktam a tízóraihoz illetve az uzsonnához megenni). A tetejét tojássárgájával meg kell kenni, utána megsütni. Ebből egy heti adagot félreteszek magamnak a tízóraihoz és az uzsonnához.  

Nyersen ez összesen 970 g, amiből 100 g 295 kcal és 24,8 g szénhidrát. Ha egészen pontosan ki akarnám mérni, akkor a tízóraihoz egy 18 g-os (55/4,46), uzsonnához pedig egy 22 g-os (66/5,45) darab járna, de mostanában már nem veszem ezt ennyire precízen.

< >