< >

A vacsorán múlik?

Vacsora 2011. 10. 14. 83,75 (-13,75 kg)

Beleolvasva korábbi blogbejegyzéseimbe, feltűnő, hogy milyen gyakran írtam a vacsoráról, míg az ebédről ritkán, a reggeliről pedig szinte soha.

Több éve tartó küzdelmem során az első 4 étkezésben alig volt változás, míg az, hogy „Mit egyek vacsorára?” folyamatosan téma. Fogyókúrám apró eredményei vagy kudarcai szinte mindig ezen múltak.  Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom: a vacsora alapvetően befolyásolja egy fogyókúra sikerét.

Egyszerűnek tűnne követni az ismert nézetet: este 6 után ne együnk semmit. Ha valakin csak kevés plusz súly van, és képes betartani, ez a módszer még eredményes is lehet - feltéve, ha napközben sem viszi túlzásba az evést. Mi a helyzet viszont, ha valakinek sokat, 20-30, vagy még ennél is több kilót kell leadnia?

Tapasztalatom, hogy előbb-utóbb minden fogyókúrás módszer elveszti a hatását. Ahhoz, hogy tovább fogyjunk, valami újat, valami további szigorítást kell bevezetni. Még 2009 szeptemberében írtam arról, hogy szerintem a fogyókúrában „Lépésről lépésre” kell haladni, nem célszerű egyből a legdrasztikusabb módszert bevetni, mert ha az már elveszítette a hatását, nem lesz mihez nyúlnunk. Ezért van az, hogy még mindig nem tartok annál a – valljuk be, elég drasztikus – módszernél, hogy este 6 után semmit sem eszem.

Két év távlatából úgy tűnik, a fokozatosságot tekintve igazam volt. Mégsem sikerült még mindig lefogynom. Ennek oka, hogy fogyókúrámban nem egy ismert módszert követek, hanem „önerőből” próbálok rájönni a megoldásra. Ezért nem tudhattam előre a megfelelő időben, hogy mi lesz a következő lépés. Mire sikerült rájönnöm, hosszú hónapok teltek el, és visszajött a leadott súly jelentős része is. Ezért van az, hogy még mindig csak itt tartok.

Fogyókúrám két sikeres időszakában elég jól meghatározható, mit ettem vacsorára. 

1.

2007 május és november között 1400 kalóriát, 160 szénhidrátot tartalmazó étrendet tartottam. Ennek megfelelőek voltak a vacsoráim is: 350 kcal, 40 g szénhidrát. Kimértem, amit elkészítettem. Bár strapásnak tűnik, de megérte, csak javasolni tudom. Az emberben rögződik, miből mennyit lehet enni. Utólag azt mondom, praktikus, kellemes időszak volt. Mostani étrendemhez képest még kifejezetten jóllakhattam, és változatos is volt (a „Vacsora” oldalon ezek a receptek találhatóak).

Fél év alatt 12 kilót fogytam ettől az étrendtől, azután vége volt, már nem hatott. Több mint 7 kilót híztam vissza, mire rájöttem, min kell változtassak, hogy a diétám betartható legyen, de fogyni is tudjak tőle. Jött a következő, közel 18 kiló fogyást eredményező vacsoratípus (igaz, az első pár hétben gyógyszeres rásegítéssel):

2.

Vacsoráimból kimaradt még az a kevés komolyabb szénhidrát is (kenyér, tészta, krumpli, rizs, stb.), amit addig ettem. Többnyire zöldségből és  fehérjéből (sajt, hús, sonka, tojás, natúr halkonzerv) készítettem  salátákat, fűszeres olívaolaj öntettel. Vagy ha már nagyon untam a salátát, a párolt vagy konzerv zöldséget tojással, sonkával összekevertem, sajtot reszeltem rá, megsütöttem. Vagy baromfivirslit savanyú káposztával. Akkoriban rendszeresen citromos vizet ittam, és ha nagyon vágytam rá, édesség helyett aszalt gyümölcsöt ettem.

Mikor előfordult, hogy ettől mégsem sikerült fogynom, akkor átmenetileg kicsit szigorítottam a dolgon. Volt, hogy

  • csak zöldséget ettem 3-4 g fűszeres olívaolajba mártogatva,
  • csak zöldséget + olajbogyót
  • csak magában zöldséget (sárgarépa, karalábé, paradicsom), kevés gyümölccsel
  • görögdinnyét, piros grapefruitot magában

Ez egyszerűen elkészíthető, kevésbé számolgatós, még mindig nagyon kellemes vacsora volt, de megint eljött az idő, mikor már ez sem hatott. Újabb nagy, 10 kilós visszahízás, ami egészen mostanáig, szeptember elejéig tartott.

3.

Most viszont egy újabb elképzelésem van, amiben újra bízhatok - bár előre semmiben nem lehetek biztos. A vacsorám már csak fogyókúrás italpor turmixból, esetleg, ha nagyon muszáj, egy kis gyümölcsből vagy paradicsomból áll. A többi étkezésen is változtatnom kellett: kicsit növeltem az uzsonna mennyiségén, és ebédre is egészségesebb dolgokat eszem, mint eddig.

Kétségtelen, egy inkább közelítek a „6 után semmit” módszerhez.

< >