< >

Egy kis segítség

Fogyókúra 2012. 01. 07. 81,65 (-15,85 kg)

Bár nem rekordsebességgel, de leadtam az évvégi plusz súlyt. A 10 nap alatt felszedett 1,20 kilót 5 nap alatt sikerült leadnom, ami azért nem annyira rossz eredmény. Pár éve már megtörtént ugyanez: 2010 januárban szintén 5 nap alatt fogytam le az 1,35 kg-t. Persze, tisztában vagyok vele, hogy mostantól kezdve lassabban fog menni.

Az elmúlt években azonban alapvetően türelmes lettem. Már nem hiszek abban, hogy ennek az egésznek rövid idő alatt vége lehet. Berendezkedtem arra, hogy ilyen előzmények után (már nem is tudnám összeszámolni, hány fogyókúrát csináltam végig életemben) ez nem egy kúra, hanem egy életforma. Ki tudja előre, meddig fog tartani?

Nem volt könnyű az évvégi lazítás után visszaállni a megszokott étrendemre, de azonnal, már hétfőn sikerült. Az lehet az oka, hogy tulajdonképpen nem esik túl nehezemre így enni. Igaz, hogy lassan haladok (mozoghatnék sokkal többet), de nem koplalós a diétám. Az is szerencsém, hogy rendszeres az életmódom, illetve az, hogy a munkahelyem közvetlen közelében semmilyen büfé, cukrászda, étterem, de még egy élelmiszerbolt sincsen. Csak azt ehetek, amit viszek magammal. Kivéve az ebédet, de ahhoz meg kell egy nagyot gyalogolnom.

Ahogy a blog látogatottsága is jelzi, a karácsony előtti érdektelenség után hirtelen megint fontos lett a fogyás. Közel van már a tavasz. Szerintem jól jöhet most az alábbi kis összefoglaló.

Fogyókúrám elmúlt éveiben – mióta ez a blog tart - 3 sikeres időszakom volt:

1. 2007. május-november. A 6 hónap alatt 12 kilót fogytam, igaz, számolgatós diétával. Utólag azt mondom, megéri számolgatni, mert ezalatt még viszonylag normális vacsorákat ehettem. Még akkor is, ha a kalória- és szénhidrát tartalom kötött volt (a fogyókúrás receptjeim erre az időszakra vonatkoznak).

2. 2009. júliustól 2010. októberig 15 hónap alatt 18 kilót fogytam. Ezalatt az étrendem sokkal kevésbé volt kötött, mint korábban, alig számolgattam valamit, viszont este már csak zöldséget és fehérjét ehettem. Ezek voltak a saláta-vacsorák.

3. 2011. szeptembertől tart a mostani időszak. A legnagyobb különbség újra a vacsorában van. Korábban elképzelhetetlen lett volna, de esténként már beérem azzal, ha zöldséget és kevés gyümölcsöt ehetek. Minden mástól hízom. 

A közbeeső időszakokban jöttek a visszahízások. Leegyszerűsítve, abban látom az okot, hogy

  • vagy nem vettem időben észre, hogy korábbi étrendem már nem hatásos,
  • vagy nem volt használható ötletem arra, mit csökkentsek, változtassak.

Mire rájöttem a megoldásra, már jó pár kilót magamra szedtem. Az viszont legalább előny, hogy a jojó hatást el tudtam kerülni: soha nem híztam vissza többre, mint a kezdeti 97,5 kg, sőt jó pár kilóval alatta maradtam.

A korábbi tapasztalataim igazolják a fokozatosságot: nem ismerek olyan módszert, ami folyamatosan garantálja a fogyást. Résen kell lenni, módosítani, ezért most már nagyon odafigyelek. Szeptembertől még csak 4 hónap telt el, de már többször változtattam az étkezéseimen. Ami biztos, hogy 5x eszem, de ha éhes maradok, vagy nem fogyok, akkor valamit mindig kitalálok.

Remélem, kitartanak az ötleteim, amíg elérem a végleges súlyomat.
< >