< >

Lipödéma (zsírödéma)

Tanácsok 2013. 07. 12. 74,35 (-23,15 kg)

Nyilván ez az egyik ok, hogy hiába diétázom, mégis csak ilyen lassan tudok fogyni.

Megtettem az első lépést, most már orvosi vélemény is alátámasztja, hogy zsírödémám van. Nem tudok sokat róla, de valami olyasmit jelent, hogy a felszaporodott zsírszövetnek nemcsak a mennyisége kóros, hanem a minősége is. Gondolom, az évtizedekig rajtam lévő túlsúly okozta. Nem nagyon lehet tovább halogatni a kezelését.

Persze, a 23 kiló mínusz azért nagyon látszik, fogytam a lipödéma ellenére is. 2007-ben 18-as nadrágméretről indultam, ma a 12-es is elég.

Ahogy már sokszor írtam, a mindenkori helyzetet legjobban a nadrágok mutatják meg. Visszagondolva, még 2010-ben is vékonyabb voltam, mint most: az akkor gond nélkül hordható nyári nadrágom még annyira feszül, hogy nem lehet felvenni. Pedig most valamivel alacsonyabb is a súlyom.

Nem is beszélve arról a nadrágról, amit a ’90-es évekből tettem el mintának, és akkor 75 kilóig szintén jó volt rám. Most 10 cm-rel kellene vékonyabbnak lennem ahhoz, hogy rám jöjjön. Erről egy korábbi bejegyzésben írtam is, még mielőtt a doktornő a lipödémás diagnózist adta volna. Így valószínű, hogy nemcsak a helyi fogyasztás okozta, hogy akkor, ugyanilyen súllyal sokkal vékonyabb voltam.

Mindenesetre egy újabb érv, ami amellett szól, hogy semmiképp nem szabad a túlsúlyba beletörődni és évtizedekig magunkon cipelni. Rengeteg problémát okozhat.

Frissítés 2015. 05. 13-án:

Eltelt közel két év, túl vagyok egy enyhébb visszahízáson és egy újabb fogyáson. Most valamivel alacsonyabb a súlyom, 73,60 kg.

Nagyon nehezen és nagyon lassan fogyok. Továbbra is úgy gondolom, hogy a zsírödéma lehet az oka, hogy képtelen vagyok leadni a maradék túlsúlyomat.

Az ödéma nemigen múlik. Úgy-ahogy karban tudom tartani, naponta pár óra fáslizással, tornával, és havonta egyszer járok kézi nyirokdrenázsra is. Télen akár egész nap hordom a fáslit, de ha meleg van, nem megy. Viszont ha pár napig kihagyom, nagyon meglátszik. Hihetetlen gyorsasággal rám tud rakódni néhány kiló víz. Minél melegebb az idő, annál rosszabb.

Sajnos, még nem találtam meg a megoldást. Egyelőre az van, ahogy a doktornő is mondta: nem gyógyítható, de karbantartható. 

Frissítés 2017. 05. 20-án: 

Újabb két év telt. Így visszanézve 2015 első fele a fogyás szempontjából egy szerencsés időszak volt. Azóta sajnos újabb kilók rakodtak rám, ma éppen 8,05 kilóval vagyok nehezebb, mint akkor, 81,65 kg. 

A fáslizás, torna, nyirokdrenázs a korábbihoz hasonló módon megy. Vannak időszakok, mikor sikerül fogynom valamit, de nagyon nehezen és keveset. Az ödéma egyáltalán nem múlt el, de úgy látom, hogy szerencsére legalább rosszabb nem lett.

Frissítés 2021. 06. 08-án: 

A vírus miatt már több mint egy év kimaradt a nyirokkezelésből. Nemcsak ez maradt el, a gyógytorna és a masszázs is. Észrevehetően sokkal jobban fáj most a térdem. Gondoltam, most már ideje lenne mindent újra kezdeni.

Múlt héten elmentem egy doktornőhöz, aki érdekes módon azt mondta, a fáslizás elég lesz, a kézi nyirokkezelést most nem tartja szükségesnek. Hetedik éve fáslizom a lábam, érzem is, hogy jót tesz, ezek szerint önmagában is.

Mondott viszont egy érdekes dolgot, nekem újdonság, az Aquabike. Csodákat mondanak róla, azt mondta, a víz alatt lehet vele biciklizni. Remélem, ki tudom majd próbálni, de egyelőre nem sok helyen van, sajnos. Addig marad a szobabicikli.  

 

< >