< >

Masszázs, torna

Fogyókúra 2012. 11. 15. 79,50 (-18,00 kg)

Évtizedek óta több a súlyom a kelleténél – hol csak egy kicsivel, hol nagyon sokkal – ennek ellenére korábban nagyon ritkán voltak egészségi problémáim. Ezért is idegesít ennyire, ami mostanában velem történik. Nem vagyok hozzászokva.

A napokban végiggondoltam: mi volt az, amit akkor megtettem, mostanában pedig nem? Hátha rájövök, mitől voltam korábban egészséges, és mi betegített meg most.

Alapvetően négy dolgot találtam:

  1. Étrend - 1989-ben véletlenül kezdődött, dr. Oláh Andor "Reformkonyha" című könyvével. Most sem érzem, hogy ez a könyv különösebben elavult volna. Egy alapmű, hihetetlenül alapos, átfogó könyv, sokszor előveszem és beleolvasok a mai napig. Az ne ijesszen meg senkit, hogy tulajdonképpen a tejjel, tojással kiegészített vegetáriánus étrendről szól. Én is eszem baromfihúst, halat, mégis hat. Lényegében folyamatosan ez a könyv az étrendem alapja, tehát a mostani problémáimat valószínűleg nem az étkezési szokásaim okozzák (ha csak nem vitaminhiány). Persze 23 év nagy idő, kisebb-nagyobb kilengéseim voltak és vannak is, nem véletlenül vagyok kövér. Sajnos, az egészséges étel sem minden: ha többet eszem belőle, elhízom, ha kevesebbet, vitaminhiányom lesz.
  2. Torna – a kilencvenes évek elejétől folyamatosan jártam kiscsoportos tornákra, hetente egyszer. Talán 2004-ben hagytam abba, közel a 100 kilóhoz, mert már képtelen voltam csinálni a gyakorlatokat. Ezt a fajta tornát sokáig nem kezdtem újra, csak az idén nyáron. Itt már találtam 8 év kihagyást. Ez rengeteg!
  3. Masszázs – szintén valamikor 1994-től kezdve rendszeresen jártam masszázsra, hetente, kéthetente, egy nagyon jó †masszőrhöz, 2010 nyaráig. Másfél hónapja találtam valakit, aki remélem, pótolni tudja. Itt 2 évet hagytam ki.
  4. Pszichoterápia – a kényszeres evés miatt kezdtem el. Ez persze lényegesen rövidebb ideig tartott, de lelkileg hosszú időre, elég jól rendbe tett. Valószínű, most megint szükségem lenne rá, mert túl sok stressz ér, amit képtelen vagyok feldolgozni.

Nem árt néha egy ilyen összesítés. Jól látszik, az étrend sokat számít, de önmagában kevés. Most majd kiderül, mennyit ér az újrakezdett rendszeres, szakszerű torna és masszázs.

< >