< >

Hogyan készülnek a receptek?

Fogyókúra 2009. 02. 01. 90,90 (-6,60 kg)

Ha neked is úgy kell(ene) leadnod 30 kilót, hogy közben vásárolsz és főzöl a családodra – természetesen a megszokott ételeiket -, valószínűleg egyetértesz: hónapokon, éveken át ez nem fog úgy menni, hogy közben csak kefirt eszel zöldséggel. Nekem legalábbis biztosan nem menne. Ezért ha olyan ételt készítek, ami nem igazán fogyókúrás, megpróbálom átalakítani, annyi kalóriát kispórolva belőle, amennyit csak lehet.

Első lépésként megnézem az alapanyagokat, hogy mit mivel lehet helyettesíteni – nemcsak a kisebb kalóriatartalom miatt, hanem azért is, hogy egészségesebb legyen:

 

Helyette:
SertéshúsCsirke, pulyka,hal
Sertés sonkaPulykasonka
2,8%-os tej1,5% -os tej
Félzsíros túró Zsírszegény túró
SajtokZsírszegény sajt (Tolnai, fokhagymás, köményes)
20%-os tejföl12%-os, vagy krémes állagú joghurt
MargarinLight margarin
MajonézLight majonéz
Rántás Habarás
Fehér kenyérBarna, magos kenyér
Fehér tésztaDurum tészta, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta
Fehér lisztGraham liszt (eleinte csak keverjük a fehér liszthez, hogy legyen ideje a családunknak hozzászokni)
Napraforgó olajExtra szűz olíva olaj

Utána, főzés közben jön a próbálkozás: mennyit lehet változtatni az arányokon, hogy még ehető legyen és az íze is hasonlítson az eredetire. A cél: minél kevesebb olaj, liszt, tészta, hús, sajt, tejföl, és minél több zöldség. Van, hogy már elsőre sikerül, de sokszor érdemes több variációt is kipróbálni. 

Végül jönnek hozzá a kiegészítések (saláta, kenyér, gyümölcslé), hogy az ebédhez vagy a vacsorához tartozó kalória/szénhidrát arányhoz közelítsen. 

< >