< >

Mit eszem az idén?

Étrend 2013 2013. 05. 23. 74,70 (-22,80 kg)

Ebben az évben ismét az útkeresés jellemezte az étrendemet. Az első két hónapban hasonlóan ettem, ahogy tavaly, és ugyanúgy stagnáltam is. A változást március elején a laborlelet hozta: inzulin rezisztencia.

Először arra gondoltam, megpróbálkozom a paleoval, de abból képtelen voltam a szükséges mennyiségű és összetételű szénhidrátot összehozni.

Ezért aztán újra nekiálltam számolgatni, ahogy 2007-ben is. Nem viszem túlzásba, így nem okoz különösebben problémát. Tény, hogy egy jó grammmérleg kell hozzá. Egyelőre a kalóriát nem is számolom, csak a szénhidrátot, azt is eléggé leegyszerűsítve. Ennek ellenére működik.

Szerencsére, mert más választásom most úgysem lenne. Úgy néz ki, ez az étrend hosszú távra szól:  

  • Reggeli ½ 8-kor: 30g CH (lassú). Ennyi szénhidrát általában 25 g barna kenyérből, 8 g zabpehelyből és 130 g zöldségből jön össze. Eszem hozzá még egy kis sajtot, sonkát vagy tojást, a zabpelyhet pedig 1 dl joghurtba teszem bele.
  • Tízórai ½ 11-kor: 20g CH (amiből 10g gyors). A tízóraim összetételén nem változtattam, csak az arányokon: 20 g barna kenyér, 130 g gyümölcs (100 g alma + valami más), 10 g sajt, 8 g dió (vagy mogyoró, mandula). Reggel becsomagolom, és akárhol meg tudom enni.
  • Ebéd ½ 2 körül: 40-50g CH. Ez az étkezés szokás szerint csak ránézésre megy, mert nem otthon eszem így nem is tudom kimérni. Tavaly sokkal kevesebb szénhidrát volt az ebédemben, most viszont odafigyelek, ha mást nem, eszem hozzá egy kis barna kenyeret is.
  • Uzsonna ½ 5-kor: 20g CH (lehet gyors). Ugyanazt eszem, mint tízóraira. Esetleg, ha otthon vagyok, csak gyümölcsöt.
  • Vacsora ½ 8 körül: kb. 30g CH (amiből 10g lehet gyors). Vacsorára leginkább barna rizst eszem (100 g barna rizst megfőzök, és elosztom 3 alkalomra), eszem hozzá salátának 200 g zöldséget 8-10 g fűszeres olívaolaj öntettel, szórok rá egy kis napraforgó magot vagy tökmagot.

Mivel hetekig (nem tudni miért), extrém szomjúságot is éreztem, mostanában még a vizet is kimérem, hogy ne igyak túl sokat. Étkezésenként egy fél liter (részben előtte, részben utána), így nem lépem túl a napi 3 litert.

Hát ennyi. Nem mondom, hogy rekordsebességgel fogyok, de annál jobban, mint tavaly. Pedig érezhetően többet eszem. Valószínű, hogy több is sikerülne, mint ez a havi 1,5 kiló mínusz, ha lenne energiám a kalóriát is számolgatni. De most nincs.

< >