< >

Évvégi gondolatok

Étrend 2014 2014. 12. 22. 74,60 (-22,90 kg)
Hét és fél év súly-grafikonja (kinagyítható)
Hét és fél év súly-grafikonja (kinagyítható)

Ez az évem a fogyás szempontjából két teljesen eltérő szakaszból áll. Az első szeptember végéig tartott, hasonló étrenddel, mint korábban, és lassú, de egyértelmű visszahízással: összesen 6,65 kg jött vissza rám. Október elején viszont új szakasz kezdődött, sikerült leadnom 5,70 kilót. 

Érdekes dolog a fogyás. Bár hetedik éve az 1400 kcal/160 g szénhidrát tartalmú, az IR diétához hasonló étrend szerint eszem, de van, amikor fogyok tőle, és van, amikor hízom.

Persze azért voltak kisebb-nagyobb eltérések. Az elején még nagyon precízen betartottam a diétát, kiszámoltam az étkezéseket, aztán már nemigen számolgattam, ment rutinból is. Voltak időszakok, amikor még ennél is kevesebbet ettem, de előfordult, hogy kicsit elengedtem magam. De mégis volt egy alap, amiből mindig ki tudtam indulni. Azt, hogy sikeres volt, mutatja, hogy tavaly már a -24 kilót is megközelítettem.

Kisebb-nagyobb engedményekkel, de idén szeptember végéig is ezt a diétát tartottam. Tavaly ettől még tudtam fogyni, de nyár közepén elindult a 14 hónapig tartó lassú, de megállíthatatlan visszahízásom. Egyértelmű volt, hogy váltani kellene, de mire? Annyira nem tudtam már, hogy mihez kezdjek, hogy még a szokásos éves étrendemről sem tudtam semmit beírni a blogba. Azt írjam le, amitől hónapok óta hízom? Arra senki nem kíváncsi.

Akkor jött az ötlet, hogy meg kellene próbálnom újra a paleot. Mikor korábban többször is próbálkoztam vele, még valószínű, hogy nem voltam olyan vacak állapotban, mint most, ezért mindig abbahagytam. A másik, hogy inzulinrezisztenciám van, és az alacsony szénhidráttartalmú paleonál az ember a leeső vércukorszint miatti rosszullétektől is tart.

Mostanra viszont a mozgásszervi problémáim már annyira elkezdtek idegesíteni és akadályozni, hogy bevállaltam a paleot. Azt, hogy drágább, hogy kötöttségeket, pluszmunkát, utánajárást jelent, hogy számos kedvenc ételemről teljesen le kell mondanom. Hátha segít.

3 hónap rövid idő, ezalatt nálam még semmi olyan nem jelentkezett, ami másoknál. Nem érzek látványos javulást, és azt sem, hogy tele lennék energiával. Én egyelőre „csak” fogytam, a grafikon végén látszik, hogy megint a tavaly nyári átlagos súlyomhoz közelítek. Örülök persze, de valahogy annyira hirtelen történt, hogy még nem is tudtam megszokni a gondolatot, hogy újra fogyok.

Az is jó, hogy karácsony előtt éppen lefelé tartok. Ez mindig megkönnyíti az évvégi plusz kilók gyorsabb leadását.   

< >