< >

Hogyan használd a blogot?

A blogról 2022. 10. 05. 81,15 (-16,35 kg)

Ha valaki rátalált erre a blogra, és úgy dönt, hogy végigolvasná, összegyűjtöttem pár praktikus tanácsot ehhez. Bár a bejegyzések többféle szempont, téma szerint is csoportosítva vannak, de szerintem érdemes az elején elkezdeni, és folyamatában végigolvasni, mert akkor jobban érezhető a fejlődés, a változás, a motivációk. Mi az, ami bevált, és mi nem, jól láthatók az egymást követő sikerek, kudarcok.

Az első kérdés, hogy kinek érdemes elolvasni?

Ne felejtsük el, hogy 15 éve, 2007-ben kezdtem el írni. Közel a 100 kilóhoz, borzasztó külsővel, és már akkor sem fiatalon. Túl számtalan fogyókúrán és visszahízáson. Arra már nem emlékszem, hogy pontosan mikor tudatosult bennem, hogy itt szó sem lesz kúráról, és valahogy ki kell alakítanom egy hosszútávon is betartható életmódot. Saját tapasztalataimat írom meg, nem vagyok szakember. A blog írása közben a legtöbb, amit elértem, -24,60 kg volt, a legnagyobb sikerem pedig annyi, hogy még mindig ~16,50 kilóval a kezdeti súlyom alatt vagyok. Ennél nagyobb eredményt sajnos – eddig – nem tudtam elérni.

Ha valakinek semmi problémája nincs a vércukrával és szinte teljesen el tudja hagyni a szénhidrátot, az szerencsés, és érdemes hatékonyabb módszert kipróbálnia, amivel gyorsabban célhoz érhet. Akkor ez a blog nem neki szól.

Tanácsok a blog használatához:

  • A blog ezzel az oldallal indul, itt lehet/érdemes elkezdeni: https://fogyokura-blog.hu/eleg-rosszul-hangzik . Az asztali (desktop) változaton a képernyő szélén, baloldalon van egy nyíl,  itt lehet a soron következő bejegyzéshez átlépni. A további bejegyzéseknél már jobboldalon is van nyíl, erre kattintva visszafelé is lehet haladni. A mobil változaton ugyanezek a nyilak a szöveg alatt vannak elhelyezve
  • A kiindulás tulajdonképpen az 1400 kalóriát és 160 gr szénhidrátot tartalmazó étrend volt, de ne ijedj meg a kalóriaszámlálástól. A 15 évből mindössze fél évig számoltam a kalóriákat, de addigra már nagyjából rögzültek a játékszabályok. Azóta én sem számolom.
  • Amikor a recepteket összeállítottam, még nem volt köztudott, hogy az egyes étkezéseknek milyen arányban kellene a gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznia. Emiatt ez nincs figyelembe véve, de ettől függetlenül az étrendtől mégis fogytam. Még annak ellenére is, hogy a kezdeti nagy súlyom miatt akkoriban még jóformán semmit nem mozogtam. Viszont ha cukorbeteg vagy, a gyors-lassú szénhidrátoknak mindenképp nézz utána.
  • A ételreceptek és az étkezés javaslatok (reggeli, tízórai, stb.) szintén a blogbejegyzések közé vannak beírva, máshol nem volt rá lehetőség. Ha gyorsabban akarsz haladni, és nincs kedved ezeket is végig olvasni, nyugodtan lépj tovább. Az ételreceptek a "Fogyókúrás ételek, receptek", az étkezések pedig az „Étrendminták” menüpont alatt vannak csoportosítva, itt később bármikor meg fogod találni őket. A receptek és az étrendminták oldalai kapcsolódnak egymáshoz. Egy-egy recept alatt vagy ott van a hivatkozás, hogy az adott receptet melyik étkezéssel párosítottam össze, vagy a szövegben van rá utalás. Ha pedig az egyes étkezések táblázataiban szerepel egy-egy recept, a kapcsolódó hivatkozásra kattintva átjutsz a recept saját oldalára. Egy példa: ha elkészíted például a  "Tejfölös, magos stangli"-t, akkor bármennyire is finom, de a "Mandarin, dió, stangli" oldalon látni fogod, hogy a tízóraihoz ebből mennyit ehetsz meg, hogy ne lépd túl a fogyókúrás mennyiséget.
  • Előfordulhat, hogy egy-egy alapanyag, ami a receptekben benne van, azóta már nem létezik. Akkor valamivel helyettesíteni kell.
  • A receptek között több a hagyományos étel, hogy a családnak lehetőség szerint ne kelljen teljesen külön főzni, mert amiatt a legnehezebb hosszú távon fogyókúrás étrendet tartani. Sajnos, a kalória és CH tartalom korlát miatt nem lehet mindennek a megszokott íze, ezért nincs garancia arra, hogy a többiek is hajlandóak legyenek megenni. Törekedni kell a fokozatosságra, a többieknek kicsit kiegészíteni, feljavítani az ételeket, próbálkozni, hogy meddig lehet elmenni.

A blogbejegyzések közül nemcsak az ételekre vonatkozóakat csoportosítottam, a Témaajánló, A diéta, Hasznos tanácsok, Leghasznosabb bejegyzések alatt sokat megtalálsz közülük, külön is kigyűjtve. Mégis úgy gondolom, folyamatában végigolvasva lehet a leghasznosabb számodra.    

< >