< >

Tejfölös, magos stangli

Sós stangli 2009. 02. 07.
Mostanában ilyen stanglit eszem a tízóraihoz, uzsonnához - sajnos, mint mindenből, ebből is csak keveset lehet.

 Kcal/szénhidrát 100 g termékbenKcalszénhidrát
350 g rétesliszt 375/76,31312,5267,05
110 g Graham liszt347/66,2381,772,82
40 g zabpehely386/64,3154,425,72
180 g Ráma margarin737/0,21326,60,36
40 g olívaolaj825/-330-
2 dl 12%-os tejföl142/42848
10 g napraforgómag590/17,4591,74
30 g lenmag377/-113,1-
25 g sütőélesztő ~40~4
1 dl tej62/5,3625,3
3 g kristálycukor400/100123
1 tojás sárgája (a tetejére)  580,1
15-16 g só   
Összesen:  4133,3388,09

Nyersen ez összesen 1118 g, ebből 100 g 369,7/34,71. A tízóraihoz egy 15 g-os, az uzsonnához egy 18 g-os darab való (sütés előtti súly).

Tejfölös pogácsa recept kisebb átalakításával készül, de mivel nem kerek pogácsákat szaggatok ki a tésztából, inkább stanglira hasonlít. Egy ekkora adag természetesen nemcsak az enyém, nagy része a családomé, ezért viszonylag keveset tudtam rajta változtatni:

  • A fehér liszt egy része helyett teljes kiőrlésű (Graham) liszt és zabpehely van benne. Azért csak ilyen kis arányban, mert ennyit bír el anélkül, hogy megjegyzéseket kapnék...
  • A margarin egy részét olíva olajjal helyettesítem. Lehet, hogy kevesebb margarin is elég lenne, de azt sem akartam, hogy túl száraz legyen.
  • Különböző magokat teszek bele (lehet tökmag, szezámmag is). 

Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatom. Ezalatt összekeverem a hozzávalókat, végül hozzáadom az élesztőt. Összegyúrom, és egy órát langyos helyen állni hagyom. Utána kinyújtom kb. 6-7 mm vastagságúra. Késsel a tetejét átlósan kicsit bevagdosom. Mikor először csináltam, kimértem, hogy mekkora a tízóraira illetve az uzsonnára való adag (a kisebb nagyjából 1,5 x 7 cm-es, a másik kicsit szélesebb). Ennek megfelelő méretű darabokra felvágom. A tetejét tojássárgájával bekenem, őrölt köménnyel kicsit megszórom.

Amikor megsült, kiválogatok magamnak belőle egy heti adagot, és biztos helyre elteszem.  
< >