Tejfölös, magos stangli
Kcal/szénhidrát 100 g termékben | Kcal | szénhidrát | |
350 g rétesliszt | 375/76,3 | 1312,5 | 267,05 |
110 g Graham liszt | 347/66,2 | 381,7 | 72,82 |
40 g zabpehely | 386/64,3 | 154,4 | 25,72 |
180 g Ráma margarin | 737/0,2 | 1326,6 | 0,36 |
40 g olívaolaj | 825/- | 330 | - |
2 dl 12%-os tejföl | 142/4 | 284 | 8 |
10 g napraforgómag | 590/17,4 | 59 | 1,74 |
30 g lenmag | 377/- | 113,1 | - |
25 g sütőélesztő | ~40 | ~4 | |
1 dl tej | 62/5,3 | 62 | 5,3 |
3 g kristálycukor | 400/100 | 12 | 3 |
1 tojás sárgája (a tetejére) | 58 | 0,1 | |
15-16 g só | |||
Összesen: | 4133,3 | 388,09 |
Nyersen ez összesen 1118 g, ebből 100 g 369,7/34,71. A tízóraihoz egy 15 g-os, az uzsonnához egy 18 g-os darab való (sütés előtti súly).
Tejfölös pogácsa recept kisebb átalakításával készül, de mivel nem kerek pogácsákat szaggatok ki a tésztából, inkább stanglira hasonlít. Egy ekkora adag természetesen nemcsak az enyém, nagy része a családomé, ezért viszonylag keveset tudtam rajta változtatni:
- A fehér liszt egy része helyett teljes kiőrlésű (Graham) liszt és zabpehely van benne. Azért csak ilyen kis arányban, mert ennyit bír el anélkül, hogy megjegyzéseket kapnék...
- A margarin egy részét olíva olajjal helyettesítem. Lehet, hogy kevesebb margarin is elég lenne, de azt sem akartam, hogy túl száraz legyen.
- Különböző magokat teszek bele (lehet tökmag, szezámmag is).
Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatom. Ezalatt összekeverem a hozzávalókat, végül hozzáadom az élesztőt. Összegyúrom, és egy órát langyos helyen állni hagyom. Utána kinyújtom kb. 6-7 mm vastagságúra. Késsel a tetejét átlósan kicsit bevagdosom. Mikor először csináltam, kimértem, hogy mekkora a tízóraira illetve az uzsonnára való adag (a kisebb nagyjából 1,5 x 7 cm-es, a másik kicsit szélesebb). Ennek megfelelő méretű darabokra felvágom. A tetejét tojássárgájával bekenem, őrölt köménnyel kicsit megszórom.
Amikor megsült, kiválogatok magamnak belőle egy heti adagot, és biztos helyre elteszem.