< >

Paleolit diéta

Paleo 2011. 08. 04. 83,30 (-14,20 kg)

Be kell látnom: hiába törekszem a ma korszerűnek számító elvek szerint enni, mégsem tudom megoldani étkezési problémáimat. Valami nagyon nincs rendben

Emlékszem, mikor 1989-ben valami véletlen csoda folytán megvettem dr. Oláh Andor „Reformkonyha” című könyvét.  Éppen egy olyan időszakban, mikor nagyon kövérnek, gyengének és fáradtnak éreztem magam, és ötletem sem volt, hogy mihez kezdjek. Ez a könyv egyetlen nap alatt megváltoztatta az életemet. Nem tudtam letenni, és teljesen meggyőzött logikus gondolatmenetével, precíz, részletes kidolgozottságával.

Ami le van benne írva, ma már többnyire evidenciának számít, de akkor ez még egyáltalán nem volt magától értetődő. Egész addigi étrendem megkérdőjeleződött, alapjaiban kellett megreformálni, de mintha ki lettem volna cserélve. 1,5 évig tartottam a vegetárius diétát, aztán fel kellett adnom, mert nem ment úgy, hogy közben a családomra másképp főztem. Kompromisszumként kiegészítettem csirke- és pulykahússal, és az elveket azóta is próbálom minél inkább betartani. Sajnos, sokszor nem sikerül, de annyit azért mégis elértem, hogy a túlsúlyom ellenére legalább egészségesnek érzem magam.

Közben azonban eltelt 22 év, és be kell látnom: hiába törekszem a ma korszerűnek számító elvek szerint enni, mégsem tudom megoldani étkezési problémáimat. Valami nagyon nincs rendben.

Már korábban is hallottam a paleo diétáról, de nem igazán tudtam ráhangolódni. Múlt héten viszont Annie blogján, amit nagyon jónak tartok és rendszeresen fel szoktam keresni, újra olvastam róla. Emiatt, és mert visszahízós időszakom miatt különösen nyitott vagyok az újdonságokra, mégis megvettem, és rekordsebességgel el is olvastam Szendi Gábor "Paleolit táplálkozás" c. könyvet. Nem lehet letenni.

Rendszeresen olvasok étkezés témában, és nemegyszer profitálok is belőle. Egy könyvnek köszönhetem például a lúgos vizet is, amitől sokkal jobban alszom, és évtizedek óta tartó fejfájásom szűnt meg. De azóta sem fogott el annyira átütő érzés, mint a "Reformkonyha" olvasásakor.  

Most viszont pontosan ugyanazt érzem. Ugyanolyan sokkoló, ugyanúgy évszázados tabukat dönt meg. Abszolút meg vagyok győzve, kipróbálom.    
< >