Tócsni
A tócsni nyers krumpliból készül, olajon kisütve, így határeset: csak akkor illeszthető be a diétába, ha teflonedényben sütjük, és nagyon kevés olajat használunk.
Kcal/szénhidrát 100 g termékben | Kcal | Szénhidrát (g) | |
450 g nyers, reszelt krumpli | (94/20) | 423 | 90 |
70 g hagyma | (40/8,3) | 28 | 5,81 |
6 g fokhagyma | (137/26,3) | 8,22 | 1,578 |
30 g rétesliszt | (375/76,3) | 112,5 | 22,89 |
cca. 12 g olaj a kisütéshez (928/-) | (928/-) | 111,36 | - |
Az ízesítéshez 10 g só, petrezselyemzöld, metélőhagyma, bors | |||
Összesen: | 819,08 | 120,9 |
Ebből a mennyiségből sütés előtt 591 g lett, 100 g: 138,6 kcal, 20,45 g szénhidrát.
Először a krumplit hámozom meg, és addig vízbe teszem, míg a többi hozzávalót előkészítem. A hagymát lereszelem, a fokhagymát apróra vágom. Utána két tojást felverek, beleteszem a lisztet, a hagymát és a fokhagymát, sót, borsot, friss vagy szárított petrezselyemzöldet, metélőhagymát. Utána nagylyukú reszelőn lereszelem a krumplit, és az egészet összekeverem. Az olajat előre egy csészébe kimérem, és egyszerre csak keveset teszek a teflonedénybe. Ha már átforrósodott, evőkanállal kiveszek egy adagot a masszából, majd az edényben a kanállal cca. fél centisre szétnyomom. Az edény méretétől függ, hogy egyszerre hányat lehet kisütni, általában hármat. Lassú lángon mind a két oldalát át kell sütni. Először a sajátunkat készítsük el, mert a végén levet szokott ereszteni, és akkor még egy kis lisztet hozzá kell keverni.
Kapcsolódó vacsora: