< >

A hetedik évforduló

Évfordulók 2014. 05. 17. 77,75 (-19,75 kg)
2007-2007-2011-2014
2007-2007-2011-2014

Letelt a hetedik év is, a blog kezdete óta. Tavaly május 17-én írtam egy elég részletes összefoglalót, amiből jól látszik, milyen hangulatban – és súlyban – voltam a korábbi években ezeken a napokon.

Az biztos, hogy a súlyom szempontjából a hatodik évforduló sokkal szerencsésebb időszakban volt. Éppen lefelé tartottam, és nyár közepére sikerült is elérnem az elmúlt 16 év legalacsonyabb súlyát, 73,65 kilót. Az induló súlyomhoz képest ez -23,85 kg. Aztán elmentünk egy hétre nyaralni. Ez volt a fordulópont, attól kezdve alattomosan, igaz nagyon lassan, de folyamatosan visszakúszott rám 4 kg.

Kicsit lazítottam az étrendemen, valóban. Kevesebb a zöldség, valamivel több a kenyér, a pogácsa, időnként némi édesség is becsúszik. Nem csak kifejezetten fogyókúrás ételek, ami ugye zöldség és fehérje lenne. Képtelen lennék hosszabb távon csak ezt enni. De rendszeresen, ötször eszem, és keveset. A súlygrafikonon, amit kezdettől fogva vezetek, jól látszik, hogy vannak időszakok, mikor inkább stagnálok, mint hízom. Ilyenkor mindig reménykedem, hogy sikerül végre visszafordítanom a folyamatot, és újra fogyni fogok.

Túlságosan elkeseredve azért még nem vagyok. Jó pár évvel ezelőtt már tudatosult bennem, hogy valószínűleg soha nem hagyhatom abba a diétázást. Ezért időnként kell, hogy engedményeket tegyek magamnak.

De nemcsak erről van szó. Sokkal nagyobb probléma, hogy alig van olyan területe az életemnek, ahol rendben lennének körülöttem a dolgok. Azt is mondhatnám, elég nagy a káosz a munkám és a magánéletem körül. Folyamatosan foglalkoztat, mit csináljak, hogyan és mit változtassak, de egyelőre nem megy. Ez az, ami biztosan összefügg fogyásom mostani sikertelenségével és más egészségügyi panaszaimmal. Fogynom is könnyebb lenne, ha képes lennék lelkileg rendbe jönni.

Pár hónapja láttam meg egy barátunknál azokat a fényképeket, amiket 2007 júniusában, egy közös nyaralásunkon készített. Egészen elképesztőek voltak, pedig akkor már több mint 4 kilóval alacsonyabb volt a súlyom, mint a májusi indulásnál. Baloldalon ezek közül van itt kettő, és még közel sem a legelőnytelenebbeket választottam.

Kövér vagyok még most is, a jobboldali képen ez egyértelműen látszik. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy megérte. A múltkor kiszámoltam, hogy ha nem kezdem el, a súlyom a korábbi fogyókúrás módszerekkel már 105 kiló körül lenne. Ezzel szemben most ennél 27-tel kevesebb vagyok, ami nagyon nem mindegy.

Éppen ebben van ennek a hét évnek a sikere: meg tudtam állítani azt a korábbi tendenciát, hogy tízévente 10 kiló pluszt magamra szedjek. Igaz, nem értem el gyors és látványos eredményeket, lassan és keveset fogytam, nagy visszaesésekkel. De a hét év alatt, még a visszaeséseknél is mindig a kezdeti súlyom alatt maradtam.

Egyébként sincs más választásom, folytatnom kell tovább, bármilyen idegesítően lassan is megy.

< >