< >

Ez most tényleg más

Tanácsok 2014. 03. 02. 76,80 (-20,70 kg)

Súlyom alakulása látszólag nem egy sikertörténet, 7 éve nem sikerül leadnom a tervezett 32 kilót. Sokszor gondolkoztam már azon: ha nem kezdek hozzá mostani fogyókúrámhoz, vajon hol tartanék most? Korábban nem számoltam utána, csak megsaccoltam, nagyjából 120 kiló lennék.

Pár napja jött egy ötlet, és végiggondoltam, hogyan is alakult a súlyom az elmúlt évtizedekben? Viszonylag pontosan vissza tudok emlékezni rá, mert sajnos, ez mindig is kiemelt téma volt az életemben. A ’60-as évek végén még 58 kiló körül voltam, és tízévente - meg is lepődtem, hogy mennyire menetrendszerűen - átlagosan 10 kilóval nőtt a súlyom. Nem egyenletesen persze, mert számtalan fogyókúra szakította meg, de jött szépen sorban: 68, 77-78, 88, és végül 2007-ben 97,5 kg.  

Ha 2007-ben úgy folytatom tovább, ahogy korábban, ebből kiindulva most nem 120, hanem „mindössze” 105 kiló lennék.  Ezzel szemben 77 körül vagyok, ami 28 kilóval kevesebb. Ha ezt nézem, ez azért mégiscsak eredmény. Ami még érdekes, hét év alatt soha nem haladtam meg az induló súlyomat.

Mi lehet az ok? Talán valóban az, amit már 2009-ben is leírtam, a „Mitől más ez, mint korábban?” bejegyzésben:

„Egyébként a mostani fogyásom, ha lassú is, de egész más jellegű, mint a korábbiak. Régebben volt egy megszokott, alapvetően hizlaló életmódom, és ezt szakították meg számtalan esetben, hosszabb-rövidebb időre a különböző fogyókúrák. 22 év alatt jópár dolgot sikerült kipróbálnom. Mikor letelt a fogyásra szánt idő - egy hét, két hét, pár hónap -, visszatértem az addigi étrendhez, és persze, továbbra sem mozogtam szinte semmit. Jött a visszahízás + néhány új kiló, majd kezdődött minden elölről.”

Igen, már akkor világossá vált, hogy SOHA nem térhetek vissza korábbi étrendemhez, állandóan oda kell figyelnem. Hét év és több mint 20 kiló fogyás után is elég egy vendégség, utazás, máris rajtam van a szokásos 1-2 kiló plusz.  

A módszerem nem tökéletes - ha az lenne, már rég elértem volna a tervezett súlyomat – de azért valamennyire működik, és főleg hosszútávon is tartható. Bár tudom, hogy a napi 5x-i étkezés helyett most megint inkább a napi 3 ajánlott, ennek ellenére én maradok továbbra is ennél, és ha pluszmunka is, de azt a kevés kenyeret, amit megeszem, igyekszem kimérni.

< >