Francia rakott krumpli
A krumplit héjában megfőzöm, utána megtisztítom, karikákra vágom. 2 tojást keményre főzök. A margarinból, lisztből, tejből besamel mártást készítek – bár ez ilyen kis mennyiségekből nem igazán könnyű. A másik két tojást hozzákeverem a mártáshoz, a tojásfehérjéket előtte felverem, hozzáadom a tejfölt, joghurtot. Sóval, kevés őrölt borssal, őrölt szerencsendióval ízesítem. A krumplit beleteszem egy kisebb tepsibe, rárakom a felszeletelt tojásokat, ráöntöm a mártást, a tetejére ráreszelem a sajtot és megsütöm. Ha nagyobb mennyiség készülne, akkor rétegesen kell lerakni, és a rétegekre külön ráönteni a mártást.
| Kcal/szénhidrát 100 g-ban | Kcal | szénhidrát |
600 g főtt krumpli | 94/20 | 564 | 120 |
20 g Delma Light margarin | 220/- | 44 | - |
15 g liszt | 375/76,3 | 56,25 | 11,445 |
140 g tej 1,5 %-os | 50/5,3 | 70 | 7,42 |
4 tojás | 68/0,3/db | 272 | 1,2 |
150 g 12%-os tejföl | 135/4,1 | 202,5 | 6,15 |
50 g joghurt | 66/4,6 | 33 | 2,3 |
29 g füstölt sajt | 353/1,9 | 102,37 | 0,55 |
Összesen: | 1344,12 | 149,065 |
Ez a mennyiség 4 adag, 1 adag: 336,03/37,27
- Kapcsolódó ebéd: Brokkoli krémleves, rakott krumpli
- Kapcsolódó vacsora: Rakott krumpli