< >

Gyors zöldséges étel ötletek

Fogyókúrás ételek 2012. 08. 09. 77,25 (-20,25 kg)

Az utóbbi hetekben újra változott az étrendem. Eddig sem ettem túl sok szénhidrátot, de most még ezt is tovább csökkentettem. Az oka a physiomins kezelés volt: ha már költök rá, legyen minél eredményesebb. Végülis megérte: mára június 25. óta 5,15 kilót fogytam.

Elolvastam a Dukan diéta című könyvet, és újra elővettem a Paleolit szakácskönyvet is. Bár egyik diétát sem tudnám tartósan követni, de kétségtelenül hatással voltak rám. Eleinte tényleg nem ettem mást, csak zöldséget és fehérjét. Később a tízóraiba visszacsempésztem a gyümölcsöt és a diót, a reggelibe pedig egy nagyon vékony szelet kenyeret. Ebéd után viszont lehetőleg semmi komolyabb szénhidrát.

Érdekes, hogy megint tudtam úgy fogyni, hogy vacsorára is ettem valamit. Igaz, ez a vacsora főleg csak zöldségből és fehérjéből áll, de bevallom, a paleolit könyv hatására a sütéshez, főzéshez libazsírt is használok (persze a lehető legkevesebbet), sőt a jobb íz kedvéért néha még bacon szalonnát(!) is.

A zöldség-fehérje kombináció egy idő után elég unalmassá tud válni. Ezért a változatosság kedvéért gyakran összefőzöm vagy összesütöm őket. Bár ezúttal mennyiségeket nem írok, mert én már mindent szemre csinálok, de aki kicsit is gyakorlottabb, annak ez nem lesz probléma, ha szeretné kipróbálni. Van pár kedvencem:

Ha éhes vagyok, mire hazaérek, gyorsan kell valamit csinálnom. Ilyenkor praktikus egy

Cukkinis „melegszendvics”

Egy vékony cukkini fele elég hozzá egy személyre. Meghámozom és hosszában felvágom nem több, mint félcentis szeletekre. A vékony cukkini jól szeletelhető, a magokat nem kell kiszedni. Kicsit megsózom, és amíg áll, elkészítem a rávalót. Egyik kedvencem a juhtúró, az alapot leginkább ebből csinálom (ha valaki nem szereti a juhtúrót, esetleg vajkrém reszelt sajttal is megfelel, bár ezt még nem próbáltam). Szoktam bele vágni fokhagymát, snidlinget is. Összekeverem, majd ráteszem a cukkini szeletekre. Ezután jön rá egy kis sonka, mozzarella szelet és füstölt sajt reszelve. Grillsütőben 9 perc alatt megsül. Eszem hozzá egy paradicsomot és iszom hozzá vizet.

Kicsit módosított változatban tökből is elkészítettem. A tök magházát ki kell szedni, így nem igazán szeletelhető szabályos vékony szeletekre. Mivel vastagabb lesz, ezt nem grillsütőben, hanem légkeveréses sütőben sütöm, először csak alul, majd a végén felül is. Tovább is tart, amíg megsül, kb. 20 perc.

A következő étel elkészítési ideje legalább 25-30 perc:

Zöldséges csirkemell filé csíkok 

Előveszek a mélyhűtőből egy befűszerezett csirkemell filé szeletet (személyenként egy szelet). Amíg kicsit felenged, összevágom a zöldségeket: egy közepes hagymát karikákra, néhány gombát félcentis szeletekre, cukkinit hosszában félbevágva, majd keresztben szeletelve. A húst felvágom csíkokra, és serpenyőben egy kis kacsa- vagy libazsíron (a paleolit diéta hatására) egy darabig gyakran megkeverve mindkét oldalát megpirítom. Előfordul, hogy teszek bele pici bacon szalonnát is. Persze, mindehhez olajat is lehet használni. Utána hozzáadom a hagymát, azzal is kevergetem, pirítom egy darabig. Utána jön a gomba, ezt valamivel  hosszabb ideig kell sütni. Kicsit megsózom, megborsozom. Ha már a gomba majdnem kész, hozzáadom a cukkinit. Ez már elég rövid idő alatt átsül. Fontos a folyamatos kevergetés. Ha kész, magában meg lehet enni, szintén paradicsommal.

Egy másik változatban még jobb ízű lesz, ha van otthon csirke- vagy kacsamáj. Ezt is szeletekre vágom, és a gomba illetve a cukkini között sütöm meg. A férjem ritkán fűz megjegyzéseket az ételhez, de mikor ezt az utóbbi változatot megkóstolta, azt mondta, hogy „mindennap meg tudnám enni”.

Szintén nagyon finom, 35-40 perc alatt elkészül a

Lecsós csirkemell csíkok 

Első lépésként kiveszek a mélyhűtőből személyenként egy befűszerezett csirkemell filé szeletet. Amíg kicsit kienged, összeállítom és felteszem a lecsót főni. Paprikán, paradicsomon kívül teszek bele gombát is. Korábban már leírtam a gombás lecsó receptjét , amit ma már annyi a különbséggel csinálok, hogy

  • nem mérem ki a mennyiségeket,
  • teszek bele az elején egy kis házikolbászt is, hogy jobb íze legyen,
  • nincs benne virsli,
  • olaj helyett libazsírt használok.

Amíg készül a lecsó, az előbb leírt módon egy serpenyőben átsütöm a csíkokra vágott csirkemell filét. Mikor már majdnem kész a lecsó, akkor beleteszem a húst, így kicsit még puhul benne. Uborkasalátával nagyon finom. Azért az uborkasalátába ne cukrot tegyünk, hanem például nyírfacukrot vagy édesítőt. 

< >