< >

Hashimoto??

Fogyókúra 2015. 06. 14. 73,35 (-24,15 kg)

A héten újabb diagnózissal szembesültem: úgy néz ki, pajzsmirigy alulműködésem is van.

Konkrétan Hashimoto-thyreoiditis, ami egy autoimmun betegség. Ez egy teljesen új információ számomra, sokat még nem tudok róla, egyelőre csak elkezdtem kicsit utána nézni. Persze, még kellenek további vizsgálatok is, de ami sajnos konkrétum, hogy a pajzsmirigy alulműködés számos tünetéből 7 nálam is jelentkezik. Az eddig különállónak tűnő egészségi problémáim kezdenek összeállni?

Ami a pajzsmirigy-alulműködés tünetei közül nálam jelentkezik:

  1. „Gombócérzés” a nyakamon: ez lehet a stressz, a szorongás tünete is, amiből az utóbbi években nekem sok kijutott. Ezért járok pszichoterápiára. Érdekes, hogy sokszor 1,5-2 hét is eltelik úgy, hogy nem érzem. Növényi nyugtatóra el szokott múlni. Azóta viszont, hogy tegnapelőtt szembesültem a pajzsmirigy problémával, és elég ideges is vagyok tőle, szinte folyamatos. 
  2. Végtag ödéma: a lábamon jelentkezett pár éve, emiatt nyirokmasszázsra járok, fáslizom. Minimális, amit ettől javult. 
  3. Izomgyengeség, izomgörcsök: ennek az a jele, hogy pár éve kevesebbet, lassabban tudok gyalogolni.
  4. Erős hízás: lehet, hogy itt a magyarázat, hogy a diéta és a mozgás ellenére miért vagyok képtelen a maradék 9 kilót lefogyni? Épp, hogy csak azt tudom megakadályozni, hogy visszahízzak?
  5. Emésztési zavarok: erre szedek probiotikumot.
  6. Ízületi fájdalmak: masszázsra, gyógytornára járok, otthon is tornázom, mégsem múlik.
  7. Fáradtság: nem szellemi, hanem fizikai fáradtság. Kevés bennem az energia.

Azt írják, a betegséget az immunrendszer hibás működése okozza - hasonlóan, ahogy a parlagfű allergiámat is, gondolom. Nem hangzik túl biztatóan, ahogy az sem, hogy ez a folyamat a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. Azon sem lepődöm meg, hogy ma még gyógyíthatatlan. 

Emlékszem, korábban egyszer írtam a blogban, hogy "könnyűnek és egészségesnek érzem magam". Akkor még biztosan nem volt ilyen problémám. Utána is néztem, és nem is gondoltam volna, hogy ez milyen régen volt: 2010 októberében.  Azóta rengeteg stressz ért. Lehet, hogy ettől jött ez elő? 

Szuper. Mindenesetre, amíg valami továbblépés történik, elkezdtem szelént szedni.

< >