Hogyan készülnek a receptek?
Ha neked is úgy kell(ene) leadnod 30 kilót, hogy közben vásárolsz és főzöl a családodra – természetesen a megszokott ételeiket -, valószínűleg egyetértesz: hónapokon, éveken át ez nem fog úgy menni, hogy közben csak kefirt eszel zöldséggel. Nekem legalábbis biztosan nem menne. Ezért ha olyan ételt készítek, ami nem igazán fogyókúrás, megpróbálom átalakítani, annyi kalóriát kispórolva belőle, amennyit csak lehet.
Első lépésként megnézem az alapanyagokat, hogy mit mivel lehet helyettesíteni – nemcsak a kisebb kalóriatartalom miatt, hanem azért is, hogy egészségesebb legyen:
| Helyette: |
Sertéshús | Csirke, pulyka,hal |
Sertés sonka | Pulykasonka |
2,8%-os tej | 1,5% -os tej |
Félzsíros túró | Zsírszegény túró |
Sajtok | Zsírszegény sajt (Tolnai, fokhagymás, köményes) |
20%-os tejföl | 12%-os, vagy krémes állagú joghurt |
Margarin | Light margarin |
Majonéz | Light majonéz |
Rántás | Habarás |
Fehér kenyér | Barna, magos kenyér |
Fehér tészta | Durum tészta, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta |
Fehér liszt | Graham liszt (eleinte csak keverjük a fehér liszthez, hogy legyen ideje a családunknak hozzászokni) |
Napraforgó olaj | Extra szűz olíva olaj |
Utána, főzés közben jön a próbálkozás: mennyit lehet változtatni az arányokon, hogy még ehető legyen és az íze is hasonlítson az eredetire. A cél: minél kevesebb olaj, liszt, tészta, hús, sajt, tejföl, és minél több zöldség. Van, hogy már elsőre sikerül, de sokszor érdemes több variációt is kipróbálni.
Végül jönnek hozzá a kiegészítések (saláta, kenyér, gyümölcslé), hogy az ebédhez vagy a vacsorához tartozó kalória/szénhidrát arányhoz közelítsen.