< >

Mit ehetünk?

Miért 1400/160? 2007. 05. 19. 96,15 (-1,35 kg)

Bár egy ilyen kalória és szénhidráttartalmú étrend elvileg bármilyen élelmiszer felhasználásával összeállítható, mégis az alacsony kalóriatartalom miatt a vitaminhiány elkerülése érdekében is fontos, hogy lehetőleg minél egészségesebb élelmiszerekből állítsuk össze az egyes étkezéseket:

Barna kenyér, Durum tészta, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, korpás kekszek, gabonafélék, stb. A húsok közül csirke, pulyka, hal. Tejtermékek közül a zsírszegény változatok (1,5%-os tej, 12%-os tejföl, kefír, joghurt, zsírszegény túró. Sajtok közül sovány sajtok (Tolnai, fokhagymás, köményes, mozzarella). Főzelékek készítéséhez habarás, amihez fele-fele arányban célszerű a 12%-os tejfölt pl. Danon Aqtíviával keverni. Főzelékeknél ne csak a habarást használjuk sűrítésre, hanem turmixoljuk össze vele a zöldség egy részét is. Margarinok közül is válasszunk „Light” jelzésűeket, lényegesen kisebb a kalóriatartalmuk.

Aki rendesen kiszámolja az egyes étkezéseket, látja, hogy mennyivel nagyobb mennyiségeket lehet enni a kalóriaszegény alapanyagok felhasználásával. Automatikusan az is kialakul, hogy a legtöbb étkezésnél csak akkor tartható a megfelelő kalória-szénhidrát arány, ha az étkezést a szokásosnál nagyobb mennyiségű zöldséggel egészítjük ki. Ha úgy érezzük az egyes étkezések után, hogy jó lenne még enni valamit, inkább igyunk teát, Canderel tablettával és citromlével ízesítve. Bár, valószínűleg a szénhidrát tartalom miatt én nem szoktam éhes maradni.

A diétában viszonylag kevés a gyümölcs, inkább a zöldség a jellemző. Ez azért alakult így, mert mindkét alkalommal valamilyen cukorbetegség állt a háttérben, mikor ezt a diétát csináltam – a saját terhességi cukorbajom (ez elmúlik), illetve egy családtagom cukorbetegsége. Így a szénhidrát mennyiségen belül a gyümölcscukor mennyiségét is korlátozni kellett. Ha lesz majd energiám új étrend mintákat is kidolgozni, lesz köztük olyan is, ahol több a gyümölcs.

Az egyes étkezésekről:

Reggeli

Gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat lehet reggelire enni, amit egyébként is szokás (tej, kefír, joghurt, kenyér, margarin, felvágott, sajt, zöldség), csak a mennyisége lesz kevesebb, és barna kenyeret, zsírszegény sonkát, sajtot, margarint kell választani, ill. az általában szokásosnál több zöldséget.

Tízórai, uzsonna

Általában korpás keksz, gyümölcs, olajos mag kombinációja. Gyorsan előkészíthető. Ha a reggeli vagy a vacsora kalória- vagy szénhidrát mennyisége több vagy kevesebb az előírtnál, a gyümölcs vagy az olajos mag mennyiségével kompenzálni lehet.

Ebéd

Az étkezések közül hétköznaponként az ebédet lenne a legnehezebb elkészíteni. Korábbi tapasztalataim szerint a munkahelyi, iskolai ebédek, illetve az éttermi menük beilleszthetők a diétába, legfeljebb a köret egy részét nem lehet megenni. Továbbra is az a célom, hogy ez a diéta hosszú távon tartható legyen, ezért az ebédet nem mérem ki, hétvégén sem.

Vacsora

Hideg és meleg vacsora egyaránt lehet, kinek mennyi ideje van elkészíteni. Ízlés szerint bármi, csak a kalória és a szénhidrátmennyiség betartandó.

< >