< >

Sonkás - gombás makaróni elkészítése

Tészták 2007. 08. 01.
HozzávalókKcal/szénhidrát 100 g termékbenKcalszénhidrát
190 g durum tészta(kifőzés előtti súly)(347/66)659,3125,4
1 dl 12%-os tejföl (135/4,1)1354,1
1 dl Danone Activia(7,2/5,9) 725,9
72 g sovány sajt(225/1,6)162 1,15
50 g hagyma(40/8,3) 204,15
5 g olaj(928/-) 46,4-
150 g gomba(40/3,3) 604,95
80 g pulykasonka(110/-)88-

 

4 részre (vagy ha dupla mennyiséget készítünk 8 részre) osztva 1 adag 310,7 kcal, 36,4 g szénhidrát.

 

Teflon serpenyőben az olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a felaprított gombát, sonkát. Amíg készül, a joghurtot, tejfölt, a reszelt sajt felét összekeverem, szárított snidlinget, oregánót, sót, kis borsot keverek hozzá. Közben kifőzöm a makarónit is. A végén az egészet összekeverem, és a tetejére szórom a reszelt sajt másik felét. Sütőben megsütöm.

 

Érdemes minimum dupla mennyiségben elkészíteni:

  • A felét sütés előtt fagyasszuk le, így egy következő alkalommal kevesebb munkánk lesz,
  • vagy süssük meg mindkét adagot, vegyünk ki magunknak két vacsoráravalót, a többit bízzuk családtagjainkra.

Ha a család többi része nem fogyókúrázik, mindenképpen dupla mennyiségben készítsük el.

 

A tészta a kedvencem, ezért néhány receptet erre is kidolgoztam - persze, a lehetőségekhez képest. Olyan sajnos ez a tészta sem lesz, mintha pl. baconnal, vagy angolszalonnával készítenénk. A tészta kevesebb, a gomba sokkal több, mint általában szokásos. Érdemes a saját részünket külön tálban megsütni. Ha a többiek nem vesznek részt a fogyókúrában, a részüket nem árt kicsit feljavítani legalább némi plusz füstölt sajttal.

A durum tészta helyett, ha kapok, bio tönköly tésztát is szoktam használni. Nincs nagy különbség a kalória/szénhidrát adatokban: 346 kcal/67,8 g szénhidrát 100 g termékben.

Kapcsolódó vacsora:

 

< >