Sonkás - gombás makaróni elkészítése
Hozzávalók | Kcal/szénhidrát 100 g termékben | Kcal | szénhidrát |
190 g durum tészta(kifőzés előtti súly) | (347/66) | 659,3 | 125,4 |
1 dl 12%-os tejföl | (135/4,1) | 135 | 4,1 |
1 dl Danone Activia | (7,2/5,9) | 72 | 5,9 |
72 g sovány sajt | (225/1,6) | 162 | 1,15 |
50 g hagyma | (40/8,3) | 20 | 4,15 |
5 g olaj | (928/-) | 46,4 | - |
150 g gomba | (40/3,3) | 60 | 4,95 |
80 g pulykasonka | (110/-) | 88 | - |
4 részre (vagy ha dupla mennyiséget készítünk 8 részre) osztva 1 adag 310,7 kcal, 36,4 g szénhidrát.
Teflon serpenyőben az olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a felaprított gombát, sonkát. Amíg készül, a joghurtot, tejfölt, a reszelt sajt felét összekeverem, szárított snidlinget, oregánót, sót, kis borsot keverek hozzá. Közben kifőzöm a makarónit is. A végén az egészet összekeverem, és a tetejére szórom a reszelt sajt másik felét. Sütőben megsütöm.
Érdemes minimum dupla mennyiségben elkészíteni:
- A felét sütés előtt fagyasszuk le, így egy következő alkalommal kevesebb munkánk lesz,
- vagy süssük meg mindkét adagot, vegyünk ki magunknak két vacsoráravalót, a többit bízzuk családtagjainkra.
Ha a család többi része nem fogyókúrázik, mindenképpen dupla mennyiségben készítsük el.
A tészta a kedvencem, ezért néhány receptet erre is kidolgoztam - persze, a lehetőségekhez képest. Olyan sajnos ez a tészta sem lesz, mintha pl. baconnal, vagy angolszalonnával készítenénk. A tészta kevesebb, a gomba sokkal több, mint általában szokásos. Érdemes a saját részünket külön tálban megsütni. Ha a többiek nem vesznek részt a fogyókúrában, a részüket nem árt kicsit feljavítani legalább némi plusz füstölt sajttal.
A durum tészta helyett, ha kapok, bio tönköly tésztát is szoktam használni. Nincs nagy különbség a kalória/szénhidrát adatokban: 346 kcal/67,8 g szénhidrát 100 g termékben.
Kapcsolódó vacsora: