Túrós, krumplis, magos stangli
Mióta kevesebb élesztős dolgot eszem, kidolgoztam egy újabb stangli receptet is. Ez legalább annyira népszerű otthon, mint a másik, és kevesebb benne a kalória + a szénhidrát is.
Amiből kiindultam, az a klasszikus 25 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 25 dkg margarin, 25 dkg sajt recept. Amit változtattam:
- a liszt fele fehér liszt, a többi teljes kiőrlésű rozsliszt illetve zabpehely,
- a sajt helyett zsírszegény túró,
- a margarin is kevesebb (csak 130 g illetve 30 g olíva olaj),
- teszek bele magokat is.
| Kcal/szénhidrát 100 g termékben | Kcal | szénhidrát |
125 g rétesliszt | 375/76,3 | 468,75 | 95,4 |
85 g teljes kiőrlésű rozsliszt | 325/66 | 276,25 | 56,1 |
40 g zabpehely | 386/64,3 | 154,4 | 25,72 |
250 g krumpli | 94/20 | 235 | 50 |
130 g Ráma margarin | 737/0,2 | 958,1 | 0,26 |
30 g olívaolaj | 825/- | 247,5 | - |
250 g zsírszegény tehéntúró | 108/3,8 | 270 | 9,5 |
20 g napraforgómag | 590/17,4 | 118 | 3,48 |
20 g lenmag | 377/- | 75,4 | - |
1 tojás sárgája (a tetejére) | 58 | 0,1 | |
17 g só | |||
3 g köménymag +őrölt kömény | |||
Összesen: | 2861,4 | 240,56 |
A krumplit héjában megfőzöm. Amíg fő, ki lehet mérni a többi hozzávalót. Ha a krumpli már puha, meghámozom, kimérem és összetöröm. Összekeverem az egészet, jól kidolgozom. Utána egy órát pihentetem. 6-7 mm vastagra szoktam kinyújtani, mert akkor egyszerre belefér egy tepsibe. A tetejét késsel átlósan bevagdosom. Nagyjából 2 cm széles, 5 cm hosszú darabokra vágom fel (egy-egy ilyet szoktam a tízóraihoz illetve az uzsonnához megenni). A tetejét tojássárgájával meg kell kenni, utána megsütni. Ebből egy heti adagot félreteszek magamnak a tízóraihoz és az uzsonnához.
Nyersen ez összesen 970 g, amiből 100 g 295 kcal és 24,8 g szénhidrát. Ha egészen pontosan ki akarnám mérni, akkor a tízóraihoz egy 18 g-os (55/4,46), uzsonnához pedig egy 22 g-os (66/5,45) darab járna, de mostanában már nem veszem ezt ennyire precízen.