< >

A mozgás öröme

Mozgás 2013. 01. 04. 79,05 (-18,45 kg)

A hibák közül, amit elkövettem életemben, az egyik legnagyobb, hogy soha nem mozogtam rendszeresen. Akkor sem, mikor még fiatal és sovány voltam, és megtehettem volna. Valljuk be, nagyon lusta voltam, és nem véletlenül tartok itt.

Általában semmi kedvem sem volt a mozgáshoz. Alig tudok felsorolni pár dolgot, amiben egyáltalán örömömet találtam:

  • Az egyik ilyen volt a tollaslabdázás. Vidéken, kertes társasházban nőttem fel, mindig volt valaki, aki partner volt benne. Ez még rendszeres, mindennapi, sokszor órákig tartó mozgás volt, igaz, főleg csak nyáron. Akkor szakadt vége teljesen, mikor 19 évesen eljöttem otthonról, továbbtanulni.
  • A másik a gyaloglás a homokos tengerparton. Ezt ma is nagyon szeretem, de ritkán jutok el a tengerhez.
  • Elég jól úszom, de nem járok uszodába. Semmi kedvem a klóros vízben másokat kerülgetni. Ettől függetlenül az úszáshoz is kapcsolódik pár kellemes élményem. Nagyon szeretek például a Balatonban úszni befelé, vagy egy másik: egyszer véletlenül kipróbálhattam, milyen egy ellenáramoltatós medencében úszni, pontosabban megküzdeni azért, hogy helyben tudjak maradni. Alig akartam kijönni a vízből, ez annyira fantasztikus dolog.
  • Mióta kövér vagyok, a tengerben nem tudok úszni, mert a sós víz a lábamat felhozza a víz felszínére. Viszont függőleges helyzetben számtalan mozdulatot ki lehet próbálni, hogy az ember fenn tudjon maradni a vízben akkor is, ha nem úszik. Sós vízben ez hihetetlenül kellemes mozgás, édesvízben valamivel kevésbé, de ott sem rossz. Mivel ez is inkább a tengerhez kapcsolódik, szintén nincs rá gyakran lehetőségem.

Mikor 2007-ben a blogot elkezdtem írni, az első 12 kilót úgy fogytam le, hogy semmit nem mozogtam. Ugyanúgy tespedtem a fotelben, mint előtte hosszú évekig bármikor. Elég gyorsan vissza is jött hét kiló.

2009 nyarán, valamivel 90 kiló alatt kezdtem el tornázni. Visszanézve nevetséges, hogy milyen apró mozdulatokkal sikerült rávennem magam arra, hogy egyáltalán megmozduljak: a fotelben ülve, tévénézés közben némi csuklókörzés, bokakörzés. Ezek voltak az első mozdulatok. Mivel az ízületek terhelés nélküli mozgatása egyáltalán nem fárasztó -még a kövér embernek sem-, sőt egész kellemes dolog, ebből alakult ki aztán fokozatosan az otthoni, saját magam által kitalált gyakorlatokból álló torna.

Visszanézve nagy hiba volt, hogy nem kezdtem el már akkor valamilyen szakszerűbb mozgást. Ötven felett viszont már nem annyira egyértelmű, hogy tele mozgásszervi panaszokkal, az ember konditerembe járjon. Ez így kiesett, és akkor még egyébként sem volt semmi kényszerítő okom rá. Nem úgy, mint most: a térdfájásom miatt hónapok óta járok gyógytornára.

Otthon is mozgok. Már nem gondolom azt, hogy van időm halogatni a rendszeres mozgás megkezdését addig, míg semmim nem fog fájni. Régebben maguktól is elmúltak a mozgásszervi problémáim, de úgy látom, eljött az idő, mikor ezért már tennem is kell valamit.

Bár igyekszem minél több hasznos (a gyógytornász által javasolt) gyakorlatot belevenni az otthoni tornámba is, viszont ha valami igazán kellemes mozgásra vágyom, az most is az ízületek mozgatása. Végre valami, amit nemcsak szeretek, de módom van akár mindennap csinálni.

Egyáltalán nem értek az ízületekhez. Mielőtt a lassan egy éve tartó térdfájásom jött volna, soha nem foglalkoztam velük, most viszont kénytelen vagyok. Az interneten pillanatok alatt meg lehet találni, hogy az ízületek lételeme a mozgás, ettől működnek rendeltetésszerűen. Ezért úgy gondolom, ha mozgatom őket és az fájdalmat nem okoz, akkor csak használhat. A kövér ember alsó ízületeire (boka, térd, csípő) különösen nagy plusz terhelés jut, így fontos, hogy rendben legyenek, de a többi, például a csukló-, könyök- vagy a vállízületnek is csak jót tehet a mozgatás.

Hajlítások, körzések, számtalan lehetőség, amit ki lehet próbálni. Minél többet csinálom, annál nagyobb kedvem lesz hozzá. Az izomerősítő gyakorlatokat természetesen nem pótolják, de az első lépést jelenthetik a rendszeres mozgáshoz vezető úton. Akár a fotelben is el lehet kezdeni. Csak javasolni tudom. 

< >