< >

Már 2010-ben is

Fogyókúra 2013. 04. 29. 74,80 (-22,70 kg)
Fogyási grafikon 2007-től (alul a cél, a 65,50 kg)
Fogyási grafikon 2007-től (alul a cél, a 65,50 kg)

Végigolvastam pár 2010 tavaszi blogbejegyzésemet. A tüneteim, az éjszakai rosszullétek (remegés, erős szívdobogás) akkoriban kezdődtek, igaz, akkor még csak elvétve fordultak elő, és szinte mindig összefüggtek azzal, ha valamilyen okból egyik napról a másikra nagyon sokat csökkent a súlyom.

Akkorra már elég sokat fogytam, rendbe jött a vércukrom is, így legalább ebből a szempontból meg voltam nyugodva. De nagyon valószínű, hogy már akkor is megvolt az inzulinrezisztenciám, ami a laborlelet alapján csak az idén márciusban derült ki. Emiatt biztos nagyon nem tett jót, hogy vacsorára alig ettem lassú szénhidrátot (sokszor szinte csak zöldséget magában egy kis olívaolajjal), viszont ha nagyon éhes maradtam, nemegyszer kiegészítettem gyümölccsel vagy aszalt gyümölccsel, ami viszont több volt, mint amit este ehettem volna.

Az sem lehet véletlen, hogy ilyen étrend mellett 2010. április 22. és november 3. között képtelen voltam fogyni, ezt az időszakot gyakorlatilag 75 és 76 kiló között stagnáltam végig. Biztos, hogy ma nem itt tartanék, ha akkor valaki figyelmeztet: nézessem meg az inzulinszintemet, és ha kóros, annak megfelelően diétázzak.  Gyakorlatilag azt a diétát nem lett volna szabad abbahagynom (1400 kalória/160g szénhidrát), amivel 2007-ben kezdtem, és sikeresen fogytam is 12 kilót. Utólag persze könnyű okosnak lenni.

2011 őszétől, mikor egy visszahízást követően újra fogyni kezdtem, az ebédet is elkezdtem csökkenteni, nemcsak a vacsorát. Ez nyílván csak rontott a helyzeten.

Azt, hogy most konkrétan mi a bajom, az inzulinrezisztencián kívül van-e még valami más is, egyelőre nem tudom. Manapság a kivizsgálásokat nem lehet egy hét alatt lebonyolítani, még eltartanak egy darabig. Most még belejátszik a képbe a Frontin is, amit egy hónapja kaptam, nem lehet tudni, mi okból (talán a stressz ellen, ami felerősíti a tüneteket?), és amiről a múlt héten már elkezdtem a lassú leszokást. A stressz ellen megpróbálok máshogy küzdeni.

A vízháztartásom sincs egyáltalán rendben:

  • Az utóbbi időben többször előfordult, hogy egyik napról a másikra lement egy nagyobb súly (60, 80, 85 deka), amit előző éjszaka extrém rosszullét kísért (szívdobogás, remegés, sokszor szomjúság). Holott előtte való nap semmit nem csináltam másképp, ugyanannyit ettem, ittam, mint máskor. Aztán a súly (nyílván víz) nagy része visszajön, és pár napig viszonylag elviselhető a helyzet.
  • Rendszeresen szomjas vagyok. Már kimérem a vizet is, hogy ne essek túlzásba. Igyekszem napi maximum 3 liter körül maradni
  • A jobb lábamon is több a víz, mint máskor. Vagy a Frontin okozza, vagy az, hogy egy hónapig, míg elég vacakul voltam, nem jártam masszázsra és jóval kevesebbet tornáztam, mint korábban. Vagy a három együtt.

Ma például - szintén egy borzasztó éjszakának köszönhetően – elértem 6 éves fogyókúrás időszakom legalacsonyabb súlyát. A korábbi tapasztalatok alapján ez nyílván csak ma igaz, holnapra nagy része megint visszajön.

Nagyon jó lenne már tudni, mi ez az egész, és főleg túl lenni rajta.

< >