< >

Minden kiló számít

Fogyókúra 2013. 01. 10. 78,10 (-19,40 kg)

Január eleje óta igazán nincs okom panaszra. Egész jól haladok, az évvégi súly leadásával együtt összesen -2 kilónál tartok.

Tegnap kaptam meg a térdemről készült MRI felvétel eredményét. Jó hosszú, számomra érthetetlen szöveg, nem sok jót jelenthet. Még nem vagyok képben, mi lesz a megoldás, de egy biztos: minden kiló, amitől sikerül megszabadulnom, csak javíthat a helyzeten. Ezért most már nem érek rá annyira a fogyással, mint eddig.

A vacsorán sok múlik, ugyanúgy, mint eddig bármikor. Az első 4 étkezésem nem sokat változott az évek során, de a vacsora már csak töredéke annak, mint korábban.

Most, mikor hazamegyek, először megiszom az almaecetes-mézes vizet, aztán attól függően, mennyire vagyok éhes, eszem valamit. Legjobb esetben beérem csak zöldséggel, de van például, hogy joghurtot iszom.

Ilyenkor télen több okból is a legcélszerűbb olyan zöldséget enni, ami nem üvegházi, például sárgarépát,  káposztát, feketeretket, céklát, hagymát, sütőtököt.  A napokban olvastam a céklaléről, hogy az is mennyire egészséges, gondoltam, kipróbálom. Bár van gyümölcscentrifugám, de nagyon utálom elmosni, ezért aztán biztos, hogy nem fogok nekiállni céklalevet gyártani. Készen sem akarom megvenni, nem lehet túl olcsó, és estére a cukrozott lében lévő céklasaláta sem jöhet szóba. Nem maradt más megoldás, vettem céklát, levágtam belőle egy darabot, még csak le sem reszeltem, és megkóstoltam. Nem mondom, hogy túl finom lenne, de egész ehető.

Így aztán a tegnapi vacsorám egy kis darab nyers céklából, sárgarépából és pár szem aszalt fügéből állt.

Mivel nem pár napos/hetes fogyókúrában gondolkozom, a betarthatósághoz nagyon fontos, hogy ha megkívánom az édes ízt, valamit tudjak enni. Mivel a cukor nem jöhet szóba, marad az aszalt gyümölcs, általában szilva vagy sárgabarack. Fügét eddig nem nagyon ettem, mindig kalóriabombának gondoltam.

Karácsony előtt vettem egy doboz aszalt fügét, de megmaradt, mert a családom nem szereti. Én viszont nagyon, ezért gondoltam, inkább ez, mint a szaloncukor vagy a beigli. Aztán utánanéztem az interneten, mit is ettem, és nagyon meglepődtem: az aszalt fügében semmivel sincs több kilokalória és szénhidrát (262/62), mint az aszalt szilvában (268/61,8). Van viszont benne bőven vitamin és ásványi anyag. Ki gondolta volna? Így került be a füge is az aszalt gyümölcsök közé, amiből azért pár szemet rendszeresen meg szoktam enni, különösen télen.

Ezzel együtt a tegnapi nem volt egy nagy vacsora. Sok év kellett hozzá, míg eljutottam idáig, hogy ennyivel is beérjem.  

< >